Bu Blogda Ara

6 Aralık 2019 Cuma

Adıyaman


Adıyaman, Cumhuriyet öncesi Malatya’ya bağlı bir ilçeyken 1954 yılında il olmuştur. Eski adı Vadiyamandır. Başka bir rivayete göre de bir hükümdarın 7 tane oğlu vardır. Hükümdar putperesttir ve 7 oğlu onun dinine inanmadığı için öldürülür. Yediyaman isminden geldiği de rivayet edilir.

Adıyaman nüfusunun %50 ‘si Kürt, %10 ‘u ise Zaza.

Fıstık burada da bulmak mümkün. Bol miktarda tütün, şeker, mercimek te yetişiyor. 25 çeşit üzüm var, şarap yapılıyor.

Buradaki ilk durağımız Atatürk Barajı. Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında bulunan, Fırat nehri üzerine kurulu, Türkiye’nin en büyük, dünyanın en büyük 6.barajıdır. Tamamı 1992 yılında tamamlanmış, yapımında Türk mühendisler ve Türk işçiler çalışmıştır. Barajın yapılması sırasında şehit olanların anısına yapılan bir anıt var girişte. Üzerinde şehitlerin ismi yazıyor.

Seyir terasında fotoğraflarımızı çektikten sonra, bölgeden ayrılıyor ve Kahta ilçesine doğru yola çıkıyoruz. Hava sıcaklığı düşüyor haliyle.

İlk olarak Karakuş Tümülüsündeyiz. M.Ö. 1. YY’da Komagene krallığının kraliçe ve prensleri için yapılmış bir anıt mezardır. II. Mithiates , annesi için ‘Dünyanın en güzel annesi benim annem’ yazmıştır. Yığılma çakıl taşlarıyla yapılmıştır. Karakuş denmesinin sebebi tepesindeki kartalın kuşa benzemesi… 

Tekrardan aracımıza binerek Cendere Köprüsüne doğru ilerliyoruz. Roma İmparatorluğunun efsanevi generali Septimus Severius’un emriyle IX. Lejyonuna inşa ettirmiştir. M.S. 2. Yy. da inşa edilmiştir. Septimus Severius köprüsü de denir. Normalde 4 tane sütunu vardır. Severus’un eşi, askerlerinin annesi ve 2 oğlu için yapılmıştır. Ancak o dönemdeki taht kavgaları nedeniyle kardeşlerden biri, diğerininkini yakıp yıkar. Tamamen harç sistemi ile yapılmıştır. En son 1997 yılında onarılmış ve araç trafiğine kapatılmıştır. Adını Cendere çayından alır ve iki kanyonu birleştirdiği için Cendere Köprüsü adını almıştır.

Köprünün bulunduğu yerde hediyelik eşya satışı da yapan küçük bir cafe var. Orada dinlendikten sonra Adıyaman’ın simgesi Nemrut’a doğru yola çıkıyoruz. Bulunduğumuz noktadan yukarı doğru, hava sıcaklığı daha da düşüyor.

Nemrut , kötü, zalim demek aynı zamanda .Dünya’nın 8. Harikası kabul edilmiş ve Dünya mirası listesine alınmış bir bölge. Bir noktaya kadar araç ile geliniyor. Danışma ve hediyelik eşya mağazası, wc’lerin olduğu bir tesis. Müzekart  geçerli ama tepeye çıkacak shuttle’ın  5 TL ücreti var. Minibüsün bıraktığı noktadan yaya olarak çıkılıyor. Kalp hastası, astımı olanlar, bel ağrısı ve romatizması olanlar çıkmamalı.

İki tane çıkış var. Biri doğu çıkışı, diğeri batı çıkışı. Doğu çıkışı biraz daha kestirme ama çakıl taşları var. Batı çıkışı biraz daha uzun ama sadece merdiven, çıkış daha kolay ve dinlenmek için banklar var.

2150 m yükseklik. Hava sıcaklığı tam 9 derece. Bildiğimiz kış ...    Yanınızda mont, hatta kaşkol, eldiven ve ayağınızda kesinlikle spor ayakkabı olmalı.

Batı tarafından çıktık. Antiokhos kendini Tanrı’dan üstün göstermek için doğuyu ve batıyı birleştirmek amacıyla yaptırmıştır.

Hayvan figürleri de var tepede. Kartal figürü, genelde Zeus’u simgeler. Zeus, yüksekteki güç.  Aslan ve boğa figürleri de yeryüzündeki gücü simgeler.

Komagene kralı Antiokhos, her yıl 8 Temmuz’u bayram ilan etmiştir. O tarihte buraya gelen herkesin tören yapmasını istemiştir. Kimi bu tarih için, tahta çıkış tarihi der, kimi doğum günü ama Antiokhos vasiyetinde ‘ Ben öldükten sonra, beni Nemrud’a gömün, öldüğüm gün bayram olsun ve her gün kutlansın, halkım burada gönlünce eğlensin, yesin içsin demiştir .Törenlerin nasıl yapılacağını da söylemiştir.

Antiokhos , her zaman şehrin koruyucu tanrısı, Fortuna, bereket tanrısı, başında üzüm ve nar sembolleri vardır bereketi temsil etmek için.

Tam durmuş fotoğraf çekiyorken bulutların arasına gizlenmeye başlayan güneşi farkettik. Gün batıyordu. Bu anı yaşamak için kesinlikle tekrar gidilir.

Batı terasını fotoğrafladıktan sonra dikkatlice yürüyerek doğu terasına geçtik. Komagene, Zeus, Apollon ve Herakles orada da var ama görsel açıdan daha zengin bir taraf doğu terası. Üst tarafta da tahtları sembolize edilmiş.