Bu Blogda Ara

18 Mart 2023 Cumartesi

Ortadoğu'nun incisi Katar

Ne zamandır planlarımızda ancak bir türlü gerçeğe dönüşmeyen bir rotaydı Doha...Takdir edersiniz ki Ortadoğu'nun incisi Katar'ın başkenti. Paylaştığımda tepki verenler de oldu, destekleyenler de. Oysa ki her ülke başka bir kültür deyip, düştük yola...
Seyahat öncesi yaptığımız araştırmalara göre sağlık sigortası zorunlu denildi ancak Katardaki sigorta şirketlerinden birinde yapılmış olması koşuluyla, İngilizce veya Arapça olarak. İnternet sitesinden İngilizce düzenleyerek aldık yanımıza... Pegasus'un ortadoğu uçakları hep akşam saatlerinde. Yaklaşık 4 saat sürdü Doha..
İki tane havalimanı var. Birisi Hamad havalimanı. Pandemi döneminde Dünyadaki havalimanları listesinde birinci sıradaymış ancak şu sıra yerini Singapur'a kaptırmış. İnanılmaz büyük bir alan, diğer havalimanı daha küçük ve ona lokasyon olarak yakın bir yerde..
İndiğimizde gece yarısını geçmişti, girdiğimiz andan itibaren hissettiriyor Arap ülkesi olduğu. Kadın polise denk geldik. Arkadaşım önden girdi, sigortasını göstererek, bana hiç bir şey sormadı. Bu arada pasaportunuz ne olursa olsun (yeşil, bordo) kaşenin yanı sıra barkod basılıyor üstüne. Bu da 1 ay süreli kapı vizesi ancak hiç bir ücret alınmadı bizden.
Ortadoğu kültürüne çok hakim değilim ancak arkadaşımdan aldığım bilgileri aktarıyorum.
Katar vatandaşlarının alt kademe işlerde çalışması yasakmış. Hep üst kademe yerlerde çalışırlarmış, zaten şöförlerin büyük bölümü Bangladeşli. Esnaf ve polisler ağırlıklı olarak Hintli . İşçilerde Hintli, Afgan ve Pakistanlı. Bulunduğumuz süre içinde çok fazla Katarlı görmedim desem yeridir. Şehrin dört bir yanında beyaz elbiseli olarak dolanıyorlar. Bunlardan da kafasında iki siyah çizgi olanlar Katarlıymış, diğerleri farklı ülkelerden ancak gri ve mavi olanları da mevcut. Ağırlıklı olarak Afganistan ve Pakistan vatandaşları.. Bu renk giyinenler işçi sınıfı az önce bahsettiğim gibi..
Doha, Katar'ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. 2 gün yeterli gezmek, bizim 3 günümüz vardı, son günü alışverişe ayırdık. İnanılmaz temiz bir şehir, öncelikle onu belirteyim. Sabunlu suyla yıkanmış gibi, böyle bir zenginliğe de böylesi yakışırdı zaten. Arap ülkesi deyip geçmeyin, bu kadarını beklemiyordum.
İlk durağımız İslami Eserler Müzesi. Denize sıfır bir konumda ve terasından muhteşem körfez manzarası.. Katar bildiğiniz üzere Basra Körfezine komşu bir kaç ülkeden biri..
Müzenin karşısında çok güzel bir park var, burası da Mia park. Burada golf arabası kiralayıp park içinde gezebilirsiniz.
Parkın hemen önünde yaya ve bisiklet yolu olarak uzanan kısım da Cornishe.. Bu yol üstünde 2022 Dünya kupasına ait bir anıt ve inci anıtı var.
Dünya bayraklarının olduğu alan da tam karşıda..
Sahil yolu West Bay denilen bölgeye kadar uzanıyor. Burası biraz daha şaşalı binaların bulunduğu bir kısım. Dünya kupası anıtının bulunduğu yere geldiğinizde West Bay tam karşınızda..
West bay'ın ilerisinde Katara Kültür Köyü. Burada da eski bir kasaba havası var. Özellikle de bir zamanlar güvercinlerin yuva yaptığı ve bu sebeple güvercin kulesi(Pigeon Towers) olarak anılan ikiz kuleler de burada.
Muhteşem ötesi mimarisiyle göze çarpan Katara cami de hamen yanında..
Burada bir de plaj var. 10 Katar dinarı vererek girebilirsiniz ancak bikiniyle denize girmek yasak ama ben mayoyla giren de görmedim. Katara sonrası durağımız büyüleyici havasıyla etkilendiğimiz inci anlamına gelenThe Pearl, burası gerçek zenginliği gözler önüne seriyor. Ferrari ve Porshe gibi bazı araba markalarının da satış mağazası burada..
Diğer taraftan Katar'ın Venediği diye de anılıyor.Muhteşem bir sahili var, gece manzarası görülmeye değer..
Sturbucks , Mado gibi markalar da burada ancak yeme-içme konusunda emin değilim.
Doha, ulaşım anlamında yetersiz. Şöyle ki metro var ancak hiç kullanmadık ve bunun dışında toplu taşıma yok, herkesin özel aracı olmasından dolayı. Taksi tercih edebilirsiniz. Burada Uber uygulamasıyla çağırabileceğiniz Mavi taksiler ve beyaz korsan araçlar da mevcut ancak bir tüyo vereyim, orada cuma-cumartesi resmi tatil olduğundan taksi ücretleri biraz daha pahalı oluyormuş. Bunu da merkezde mısır satan Türk abi söyledi. Mesela cumartesi günü Pearl'den merkeze 40 dinar vermişken, pazar günü aynı rotaya 25 dinar verdik. Para birimi Euro'ya göre oldukça ucuz ama bizim paramız değersiz kalıyor karşısında.
2.günümüzde Ortadoğu'nun olmazsa olmazı çöl safarisi yaptık. Çok fazla araştırma gereği duymadık, otel yardımcı oldu. 700 dinar karşılığı satın aldık. Bir sabah, bir de öğlen olmak üzere günde iki kez yapılıyormuş ama biz gün batımını görmek adına öğleden sonra olanı tercih ettik. Belki inanmayacaksınız ama hayatımda ilk kez çöl gördüm ve büyülendim. Tavsiyem olabildiğince sandalet veya terlik giyin.
Alana giriş öncesinde develerin bulunduğu bir alan var. Burada develerle tur atma ve fotoğraf çekme ücreti 30 dinar.
Bu alan Doha'nın dışında Maseed denilen bir yer. Çöl de Sina çölü.
Muhteşem bir deneyim yaşadıktan sonra Doha'ya dönüp Souq Wakif denilen çarşıyı keşfettik. Burası Doha'nın merkezi ancak akşamlar daha hareketli.
Gündüz çoğu dükkan kapalı hatta restoranlar bile. Öğlen yemeği için gittiğimizde 'kapalıyız, akşama gelin' şeklinde bir açıklamayla karşılaştık. Yemek konusunda tavsiye edebileceğim tek yer Bander Aden restoran, tamamen Yemen mutfağı ve Yemenli bir abi işletiyor. Pilav üstü tavuk yedik ilk gün, pirinçler bizimkinden biraz daha büyük ve pilav tatlı tatlıydı. Tüm porsiyonu bitirmeniz de mümkün değil zaten.
2.gün de balık yedik. Somon geldi. Önden çorba ve pilav ikram ediliyor. Ancak fiyat oldukça uygun
Bir de sahile paralel 'Desert Rose' adında bir kafe var. Burayı daha çok interneti için kullandık ancak manzara da çok güzel.
Souq Wakif'e çok yakın bir konumda Camel Pen var. Burası da develerin beslenip, bakımının yapıldığı yer. Hintli olduğunu düşündüğümüz bir çocuk çekiyor fotoğraflarınızı ancak bahşiş beklentisi var.
Ara sokaklarda hastanenin hemen yanında Falcon Souq . Şahin alım-satımı yapılıyormuş. Burayı işleten de Pakistanlı bir amca.
Souq Waqif tam anlamıyla bir çarşı, çok fazla sayıda kuyumcu var. Parfümleri meşhur. Tavsiyem daima pazarlık yapın. 50 dinardan 25'e inen bile var aralarında.