Bu Blogda Ara

3 Haziran 2018 Pazar

kangal




Kangal, Sivas’ın en geniş yüzölçümü bulunan ilçelerinden biridir. Sivas’a 86, Malatya’ya 160 km mesafede,Gürün ve Divriği ilçeleri arasında yer alır.Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Kangal, 1902 yılında ilçe olmuştur. Sivas otogardan Malatya yönüne giden araçlarla 1 saat gibi bir sürede ulaşım sağlanabilir. Meşhur Kangal koyunlarını otlatan çobanların destekçisi, Kangal köpekleridir.Sivas deyince ilk akla gelen kangal köpekleri , dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olup, normal köpeklerden biraz daha irice ve cesur görünümlü olurlar. Her yıl Temmuz ayının 2.haftası Kangal köpek ve koyun festivali düzenlenmektedir. Festivalde çeşitli etkinlikler yapılmakta ve ödüllü yarışmalar düzenlenmektedir.  2-6 aylık yavruları, Kangal KöyHizmetleri Müdürlüğü tarafından yetki verilmiş veterinerlerce kontrolleri ve aşıları tamamlandıktan sonra yurt içi ve yurt dışı yerleşik kişiler tarafından satın alınabilmektedir. 2 aylıktan küçüklerin satışı yapılmamamaktadır.
İlçe merkezine giriş yapmadan birkaç km önce sol tarafta Kangal Köpek Çiftliği bulunmakta. Ancak ilçeye giriş yaptıktan sonra şayet aracınız yoksa taksi ile ulaşım sağlamanız gerekli. Çiftlikte bütün köpekler demir kafesler içinde bulunmakta olup, beslenme ve bakımlarına ilişkin tüm hizmetler karşılanmaktadır.Biraz bakımsız olduğu doğruama  ilçeyegelirseniz, mutlaka görmelisiniz çiftliği.
İlçe merkezine giriş yapmadan fotoğraf molası verilebilecek bir diğer nokta da sonradan inşa edilmiş bir kale. Maket görünümlü ancak en tepe noktasından bakıldığında süper bir manzarası var tabi bunun için de yüksek bir merdiven çıkmanız gerekli.Yüksek olduğu için de esiyor haliyle.Kale içerisinde şehitlerin ve Atatürk’ün fotoğrafı bulunuyor. Ayrıca dört tarafı da bayraklarla süslenmiş.Kale önünde bulunan, arkadaşını kucaklamış asker heykeli çok etkileyici..
İlçeye giriş yaptıktan sonra gezginlerin uğrak yeri olan bir diğer mekan da merkeze 13 km uzaklıktaki Balıklı Kaplıca.Balıklı çermik veya  Yılanlı çermik olarak ta bilinir.Kangal bölgesinde bulunan tek kaplıcadır. Daha önce söylediğim gibi buraya ulaşım için de araç gerekli. Giriş ücreti keyif veya tedavi amaçlı olup olmadığına bağlı değişkenlik gösteriyor. Doktor balıklar olarak adlandırılıyor burada termal havuzunda bulunan büyüklü küçüklü balıklar. Çünkü havuza girenlerin sedef, egzama gibi bir takım deri hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Hem açık hem de kapalı havuz var. Tedavi amaçlı geliniyorsa belirli aralıklarla kaplıcayı ziyaret etmek gerekli veya tesistebulunan motelde konaklama yapılabilir. Aynı zamanda bir restoran da bulunuyor.Bahçesinde bir de çeşme var, kudret çeşmesi adı verilmiş. Buradan su içilebiliyor ve üstelik şifalı olduğu söyleniyor. Havuza girmeden sadece temiz hava almak için bile ziyaret edilebilecek bir bölge.
Bunların haricinde Kangal ilçe merkezi düşünüldüğü kadar büyük ve gelişmiş değil. Bahsettiğim gibi gezgin noktaları çok uzak mesafelerde konumlanmış. Yaya olarak  gezebileceğiniz bölgede küçük çaplı yeme içme mekanları bulunuyor




1 yorum: