Bu Blogda Ara

27 Nisan 2019 Cumartesi

Yeşil cennet: Atatürk Arboretumu


Arboretum, bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla , yaşları ve orijinleri belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde etiketlenmiş, çoğunluğu ağaç ,ağaççık ve diğer odunsu bitki toksanlarının meydana getirdiği ve uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır.

1949 yılında 38 hektarlık bir alanda Prof.Dr. Hayrettin Kayacık’ın önerisi üzerine İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğünün iş birliği ile kurulan Atatürk Arboretumu, bugün 296 hektarlık alanda, 2000 bitki türünü barındırmaktadır.

Sarıyer ilçe sınırları içerisinde, Belgrad ormanlarına çok yakın bir konumda yer alır. Ulaşım için farklı noktalardan Hacıosman metro durağına gelmeniz yeterli. Metro durağında indikten sonra otobüs peronlarının olduğu yere çıkıp, sıklıkla sefer yapan 42 HM otobüsüne binmeniz yeterli. Yaklaşık olarak 20-25 dakika süren bir yolculuk sonrası Kemerburgaz yolu durağında inmeniz gereklidir. Arabayla gelecek olanlar için de park yeri sıkıntısı yaşanabilir.

İndiğimiz yerde küçük bir büfe vardı, orada gözleme yedik. Sonra sol koldan yaklaşık 5-6 dakika yürüyoruz ve kapı kuyruğunun ucu görünüyor.

Giriş ücretli. Aç gitmeyin. Su ve bebek maması haricinde hiçbir şey alınmıyor içeriye. Kontrol edilip, kapıda toplanıyor ve emanet odası gibi duran bir yere konuyor, çıkışta geri veriyorlar. Pazartesi, 1 Ocak ve resmi tatillerde kapalı.

Çok büyük, devasa bir park. Çok bakımlı Tam anlamıyla doğa harikası.  Ana noktadan giriş yaptıktan sonra ne tarafa giderseniz gidin saatlerce çıkamayacağınız kesin. Yeşilin her tonu var. Ön taraf daha çok havuzlu bir park tarzı ama iç kesimler, tamamıyla orman olarak kalmış. Doğallıktan ayrılmamışlar. Bazı bölgeler o kadar güzel ki hiç ayrılmak istemezsiniz. Arka tarafta bir gölet var, orada da ördekler yüzüyor. Ayrıca tüm gelinlerinde uğrak noktası.  Ben hem yazını, hem de sonbaharını gördüm. Sonbaharda dökülen yapraklar ayrı bir hava katıyor, aynı kartpostal gibi. Her mevsimin kendine has bir güzelliği var.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder