Bu Blogda Ara

21 Ağustos 2021 Cumartesi

Meryem Ana evi

Efes Antik kentte gezimizi bitirdikten sonra Meryem ana evine doğru yol alıyoruz. Burası Turizm Bakanlığı’na değil, Selçuk Belediyesi’ne bağlı olduğundan müzekart geçmiyor, 10 TL giriş ücreti var. Eve ulaşmak adına Bülbül dağına doğru tırmanıyoruz. İncilci Yahya’nın Hristiyanlığı yaymak için 90 yaşına kadar burada yaşadığı ve İncil’i yazdığı söylenir.
Meryem’in doğumu da aynı İsa gibi mucizevi şekilde olur. Meryem’in annesinin ismi Anna, babasının ismi Yohakim. Yahudiler için çok önemli bir ibadet name olan Süleyman mabedinde çalışırlar. 90 yaşına kadar gelirler ancak çocukları olmaz. Ant içerler ve bu yaştan sonra çocuğumuz olursa Süleyman mabedine rahip olarak vereceğiz derler ve 90 yaşında mucizevi olarak çocuk sahibi olurlar. Ant içerlerken erkek olacağı düşünülür ancak doğan bebek kızdır. Antlarını yerine getirmek adına 3 yaşından sonra Meryem, Süleyman mabedine verilir ve orada yetişmeye başlar. Büyüdüğünde de bir nişanlısı vardır. Yusuf… Yusuf ile birlikteyken de kendisine Meryem Ana olacağı Cebrail tarafından bildirilir ve hamile kalır. Yusuf buna inanmak istemez çünkü Meryem bakiredir. Bakire birinin hamile kalması da hiçbir şekilde açıklanamaz ve Yusuf onu terkeder. Cebrail bu kez Yusuf’a görünür ve Meryem’i korumak zorunda olduğunu, onun peygamber anası olacağını söyler. Bunun üzerine Yusuf, Meryem’i kabul eder ve yola çıkarlar. O dönemin kralına bir vahiy gelir ve ‘ Bu yıl doğacak çocuklardan biri seni tahtından edecek’ denir. O çocuk İsa olacaktır. O yıl doğacak tüm çocuklar öldürüleceği için Meryem ve Yusuf oradan Beytülrahim’e kaçarlar. Sonunda İsa doğar. Doğduktan sonra Meryem Ana ile ilgili bilgi yok. Ne zaman ki İsa çarmığa gerilir, ölür ve 3 gün sonra dirilir. Dirildiği dönemde annesini İncilci Yahya’ya emanet eder ve göğe yükselir. Evin taban kısmı 1. Yy. a ait, üst kısmı da sonra inşa edilmiş. 1891 yılında Lazanist papazlar tarafından keşfedilmiş ve Papa VI. Paul’un 1967’deki ziyaretinden sonra Hristiyanlar için haç merkezi kabul edilmiştir.
Meryem’in burada 100 yaşına kadar yaşadığı ve ardından göğe yükseldiği bilinir. Her yıl 15 Ağustos’ta Hristiyanlar tarafından Meryem’in göğe yükselişi kutlanır. Meryem Ana evi çok küçük ve içeride fotoğraf çekmek yasak ama bir arkadaş kaçak olarak çekmiş, ondan aldım. İçerde papalar tarafından hediye edilmiş tespihler ve fotoğraflar var.
Evden çıkınca da sol tarafta mum alıp, dilek dileyebilirsiniz. Meryem ana her ne kadar Hristiyanlar için önemli bir isimse, Müslümanlar için de aynı öneme sahiptir. Meryem’in ismi İncilde 300 kere geçerken, Kuranda 60.000 den fazla geçmektedir.
Hemen aşağıda da 4 tane çeşme olduğu söylenir. Fiziki olarak 3 adet çeşme var. Bunlar da aşk, sağlık ve para hangisinin ne olduğu bilinmiyor. 4. Çeşmenin ise içimizde en istediğimiz dileğin kabul olduğu yer olarak tanımlanıyor. Ortadaki musluktan doldurdum şişemi, dağlardan gelen şifalı suymuş, şişe götürüp doldurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder