Bu Blogda Ara

15 Ekim 2018 Pazartesi

Selanik



Thessalonike şehrinin adı Yunanca Thessalos ve Niki kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Adını Makedon prenses aynı zamanda Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike ‘den almaktadır ( Türkçede Selanik olarak anılır) Yunanistan’ın Atina’dan sonra 2.büyük şehridir. Çok fazla sayıda üniversitenin bulunduğu bir eğitim şehri, aynı zamanda eski tarihi olan bir şehirdir. Bazı bölgeleri halen daha Osmanlı’nın izlerini taşımaktadır. Karayolu ulaşımının da rahatlığı sebebiyle İstanbul ve Trakya bölgesinde yaşayanların hafta sonu için gittikleri yerdir. Tabi ki bu noktada akla ilk gelen de Atamızın doğduğu evin bu şehirde olması..

3 katlı, kiler kısmıyla Osmanlı mimarisini gösteren evin  ismi Selanik Atatürk evi ve müzesi olarak geçiyor . Giriş ücretsiz ancak çok fazla sayıda talep olduğunda randevu alınarak gidiliyor. Gidip kapıda sıraya girerek içeri alınıyoruz.  Girişte Türkçe ve İngilizce “Hoşgeldiniz” yazısının altında hem Türkçe hem de İngilizce olarak “Herşeyin başlangıç noktası , bir umut doğdu” yazısı var ve gözlerim dolmadan okumayı beceremedim.

Atamızın evinde de bir ana kapı, bir de alt kapı olmak üzere iki farklı giriş var. Alt kapıdan girildiğinde müze haline getirilmiş odalar bulunuyor. Atatürk’e ait özel eşyalar, fotoğraflar ve bir de barkovizyon gösterisi var. Alt kısımdan merdivenle üst kata çıkılabiliyor.

Üst katta ise Atatürk’ün doğduğu oda, banyo ve mutfak bulunuyor. Bahçede bulunan nar ağacı Ali Rıza Bey tarafından dikilmiş ve Atatürk çocukken onun gölgesinde oynarmış. Tam karşısında da anlı şanlı bayrağımız dalgalanıyor. Bu arada görevliler de Türk, onu da belirteyim.


Evin hemen karşısında hediyelik eşya dükkanları var. Atatürk desenli magnetler, tabak ve bardaklar süslüyor bütün rafları.


T.C. Selanik Başkonsolosluğu , evin hemen yanında bulunuyor. Caddeye bakan kapıdan girişi var. Bayrağımın dalgalandığı iki binanın yanyana olması da çok onurlandırıcı..

Şehir içinde farklı yapılar da var. Eski tip evler çoğunlukta. Osmanlı döneminde önemli vilayetlerden biri olan Selanik, Yunanistanın Osmanlıya dair soğuk bir politika izlemesi sebebiyle yıkıma maruz kalmıştır.  O dönemde inşa edilmiş tek tük yapı var şu an. Çok fazla bir gelişmişlik yok şehirde. Binalar eski olduğundan olsa gerek..

Yunanistan’ın en büyük kilisesi olan Aya Dimitros ta Selanikte yer alır. Şehir merkezinde dolaşırken görülebilecek diğer yerler Kordon, Selanik Kalesi ve Beyaz Kuledir. Beyaz Kule, Osmanlının geri çekilmek zorunda kaldığı zaman kırmızı olan ve kanlı kule olarak adlandırılan kuledir. Osmanlı döneminde beyaza boyanmıştır ancak rengi zamanla atarak tekrar kırmızıya dönmüştür. Alt katı etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır.


Çok güzel deniz ürünleri yiyebileceğiniz restoranlar var. Özellikle ahtapotu tavsiye derim. Ben de tavsiye üzerine yedim ve ne yalan söyleyeyim ilk defa yedim ve bayıldım. Pazar günü olduğundan da çoğu dükkan ve mağazalar kapalıydı.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder